Cuma, Kasım 02, 2001

GOL? YEAH!


GOL? YEAH!
GOL? YEAH! Türk Spor Tarihinde Unutulmaz Bir Dakika

Dünya Kupası Finalinde 45 yıldan sonra ilk Türk golü:Bu dakika, 2002 Dünya Kupası Finalinde, Hasan Şaş’ın, Türkiye’nin açılış golünü Brezilya’nın kalesine gönderdiği tarihi andır. Bu dakika, Türk ulusu’nun hedefini yükselterek, imkansızın gerçekleşeceğine inandığı andır

Türkiye, Dünya Kupası finaline katılmayalı 45 sene olmuştu. Türkiye’nin 2002 Kupasındaki ilk maçı, dünyadaki en iyi takımlardan biri olan ve daha önce Dünya Kupasını defalarca ülkesine götüren güçlü Brezilya takımıylaydı. Bu maçta, Türkiye’nin başarılı olacağına ve finalin sonuna kadar kalıp, Dünya üçüncüsü olacağına, Türkler dışında çok az yabancı inanıyordu. Bu gol, bir ulusun beklentilerinin yükseldiği maceranın başlangıcıydı, ve bu sayede Türk futbolu, bütün dünyanın dikkatini çekti.

Türk Milli takımı İstanbul’a döndüğünde havaalanından , Taksim Meydanı’na kadar insanlar sokaklarda coşkulu kutlamalar yaptı. Normalde yarım saat sürecek yolculuk neredeyse 4 saat coşkusu bitmeyen bir şenliğe dönüştü.

Sporun ortak faydalarından birisi de, insanları hangi sosyo-ekonomik konumda olursa olsun bir araya getirmesidir. Bu eser, uluslararası futbol platformunda, Türk Futbol Federasyonu, Türkiye ve Türk Halkı için en özel anlardan birisini anlatıyor.

Tabii ki ideal durum, bu tablonun Türk Gençlerinin imkansız diye birşey olmadığı inancından ilham almalarını sağlayabilecek halka açık bir mekanda yerini bulmasıdır.

Futbol hakkında biraz daha konuşalım… NPP’nin favori takımının Arsenal olduğu bilinen bir şey, Galatasaray’ın UEFA kupasında Arsenal’i yenerek kupayı alması da… Sonra bir de Türk Milli Takımı tarafından dünya kupası finallerinde kazanılmış üçüncülük kupası var. Ama biz hala kazanılan bu başarıların yeteri kadar desteklenmediği ve tanıtımının üzerine fazla düşülmediği konusunda ısrarlıyız.

Nüfusun çoğunun futbol fanatiği olduğu 70 milyon nüfuslu Türkiye gibi bir ülkede futboldan elde edilebilecek milli hasıla çok daha fazla olabilir -ki bu destek takımların da daha fazla motive olup daha büyük başarılar elde etmelerini sağlayacak bir unsurdur.

ABD’de değil ama Avrupa, Asya, Güney Amerika ve dünya ülkelerinin çoğunda futbola verilen önem çok açık. ABD’de futbola diğer sporlara olduğu kadar ilgi olmadığı halde milli takım gün be gün daha iyi ve güçlü hale geliyor.

NPP olarak hangi takımın taraftarı olduğumuz sorulduğunda tarafsızlığımızı hala koruyoruz ve aynı cevabı veriyoruz:
Galata-taş-bahce or Fener-taş-saray or Beşik-saray-bahce.......